בשנה האחרונה נדרשתי מספר פעמים לשאלה מהו יזם ? השאלה עלתה במסגרת הצורך של ארגונים מאיצי פיתוח לזהות את אותם אנשים בעלי פוטנציאל להיות יזמים ולתפור להם חליפת פיתוח הולמת. על אף שהשאלה ביסודה הייתה שאלה מיונית, למי יש את הפוטנציאל הרב ביותר להצליח כיזם, התשובה התבררה כחמקמקה הרבה יותר מכפי שצפיתי. קיימים מאמרים למכביר המתארים את תכונות היזם: אינטליגנטי, בעל כושר מנהיגות, יכולת להציג רעיון, פרואקטיבי ועוד סל תכונות ארוך מאוד (לעיון נוסף ראו Lackéus & Middleton, 2018) אך נראה היה שמשהו בתיאור היזם בהם היה חסר, היה נראה שהם לוכדים את הפרטים אבל לא את התודעה המאפשרת יזמות. שאלת תודעת היזם לא הניחה לי והיא הבסיס למאמר זה.
כיצד מתייחסים יזמים לבעיית תודעת היזם ?
במאמר באתר entrepreneur.com מציג Matthew Toren בעצמו יזם סדרתי, התבוננות על תפיסת ההצלחה של 5 יזמים מובילים בניסיון להבין את התודעה היזמית ובניהם Richard Branson מייסד וירג'ין, Sara Blakely, Tori Burch וסטיב ג'ובס.
כאשר מתבוננים על חמשת תפיסות ההצלחה מתגלה תמונה מעניינת. הצלחה כפי שהיא נמדדת על ידי יזמים אינה הצלחה חומרית או אפילו רגעית. ההצלחה כפי שמתארים אותה יזמים אלו קשורה בהמשכיות, בתנועה מתמדת של ישות משתנה אשר יכולה למכשולים הרבים הניצבים בפניה. לא רגע ההנפקה או אפילו רגע יציאת המוצר הוא רגע ההצלחה. למעשה אין רגע אחד של הצלחה. ההצלחה היא הניסיון המתמשך לפעול בתוך עולם כאוטי או כמו שניסח זאת סטיב ג'ובס: “I’m convinced that about half of what separates the successful entrepreneurs from the non-successful entrepreneurs is perseverance.”
תודעת היזם – החיים הם משחק אין סופי
בכדי להבין מהי תודעת היזם עלינו להבחין תחילה בין שני סוגי משחקים: משחקים סופיים ומשחקים אין סופיים. את ההבחנה בין שני סוגי המשחקים הציע לראשונה (Carse, 1986) בספר הנושא שם זה "Finite and infinite games". משחקים סופיים משוחקים על ידי שחקנים ידועים. יש להם חוקים קבועים ויש מטרה מוסכמת שכאשר תגיע, היא מסיימת את המִשְׂחָק.
משחקים אינסופיים, לעומתם, משוחקים על ידי שחקנים ידועים ובלתי ידועים. אין כללים מדויקים או מוסכמים למרות שיתכנו מוסכמות וחוקים רחבים השולטים בהתנהלות השחקנים. עם זאת, בתוך אותם גבולות רחבים, השחקנים יכולים לפעול איך שהם רוצים. השחקנים אף יכולים לעיתים להפר את המוסכמה, האופן שבו כל שחקן בוחר לשחק היא לגמרי תלויה בו והוא יכל לשנות את אופן המשחק שלו בכל עת מכל סיבה שהיא. למשחקים אינסופיים יש אופקי זמן אינסופיים. וגם מכיוון שאין קו סיום, אין סוף מעשי למשחק, אין דבר כזה "לנצח" במשחק אינסופי. במשחק אינסופי, ה-המטרה העיקרית היא להמשיך לשחק, להנציח את המשחק.
השחקן האינסופי, מצפה להפתעות, נהנה מהם, ומוכן להשתנות בעקבותיהם. הוא מאמץ את חופש המשחק ופתוח לכל אפשרות שמחזיקה אותו במשחק. במקום לחפש דרכים להגיב למה שכבר קרה, הוא מחפש דרכים לעשות משהו חדש. נקודת מבט אינסופית משחררת אותו ומאפשרת לו להתמקד בחזון גדול יותר.
כאשר מתבוננים על הקשיים והמשוכות אותן צריך לעבור יזם החשיבות של תודעת משחק אין סופי כתודעה יזמית הופכת להיות ברורה. זה גם מבהיר למה יזמים מצליחים אשר בצעו אקזיטים גדולים נשארים בתחום היזמות וממשיכים לייצר מיזמים חדשים. אף על פי שהסיכוי שהמיזם החדש יצליח לא גדול יותר מזה שקדם לפניו הם ממשיכים לסכן את כספם ויוקרתם בכדי להישאר במשחק היזמות. התודעה היזמית רואה ביזמות משחק אין סופי. המטרה הגדולה של משחק זה היא להיות חלק ולהוביל חדשנות בעולם. לא האקזיט הוא המטרה הסופית ואפילו לא הרעיון הראשוני אתו התחלת את משחק היזמות.
התודעה היזמית מכוונת להישאר במשחק היזמות. היא אינה נרתעת משינויים והפתעות, אלא מחבקת אותם ומשתנה בהתאם למציאות ובלבד שתישאר במשחק היזמות. לעיתים תודעה זו מנסה לשבור את חוקי המשחק הקיימים ובוודאי אינה רואה עצמה מחויבת אליהם יותר מדי. היא אינה מנסה לחקות אחרים אלא שואלת כיצד ניתן לעשות דברים שטרם נעשו בעבר.
סינק (2019), ממשיך ומרחיב את טענותיו של Carse ומנסה לתאר את הדרישות ממנהיג אשר בוחר ללכת בדרך המשחק האין סופי. לתפיסתו, כאשר יזם אינו מחזיק בתודעת המשחק האין סופי ונצמד לספרי הניהול ולתודעת המשחק הסופי הוא יוצר מספר בעיות ארגוניות אשר הנפוצות שביניהן כוללת ירידה מתמשכת באמון, בשיתוף הפעולה בארגון ובחדשנות. זאת כיוון שסוג תודעה זה מושך לכיוון מקסום התועלות הרגעי ולהתמקדות ארגונית בתפעול הקיים ולא ביצירת ערך חדש והתאמת הארגונים לעולם המתהווה.
אם נאמץ את ההשערה כי יזמים מוצלחים הם כאלה אשר מאמצים תודעה של משחק אין סופי נוכל לגזור מכך גם מספר משמעויות הנוגעות לאיתור ופיתוח אנשים אלה. בראש ובראשונה ברור כי תחת השערה זו תנאי היסוד לאיתור יזמים צריך להיות מוכנות בסיסית לאמץ תודעה של משחק אין סופי בהקשרי יזמות. תהליך המיון צריך לברר לעומק את המוטיבציות והתפיסות של מועמד כלשהו למאיץ או תוכנית יזמות ולנסות למקם את מוכנתו לאמץ תודעה של משחק אין סופי בכלל ובהקשרי יזמות בפרט. נוסף על כך, לאור הבחנותיו של סינק תהליך מיון ליזם צריך לכלול גם פוטנציאל בחמישה תחומים מרכזיים כתנאי יסוד:
יכולת לנסח מטרות רחבות ומחברות – מנהיגות כריזמטית
יכולת לבנות אמון בצוותים – מוכוונות לשיתוף ועבודת צוות
יכולת ללמוד מיריבים ראויים – ביטחון עצמי ועמוד שדרה חזק המאפשר להודות בנקודות כשל וללמוד מאחרים
גמישות קיומית – גמישות מחשבתית ויכולת להשתחרר ממוסכמות
אומץ להוביל – נכונות ויכולת לקבל החלטות גם לאור מחירים כבדים לטווח הקצר לטובת הטווח הארוך
אין כאן כדי לטעון כי זוהי הרשימה הסופית של תכונות להן נדרש יזם. בוודאי שיזם נדרש גם לפרואקטיביות, אינטליגנציה גבוה שתאפשר לו לקלוט ולעבד מידע ועוד הרבה דברים אחרים. אך בעיני אלו יכולות ליבה וככאלה הן מטוות גם את תהליך המיון אך אולי יותר מכך את תהליך הפיתוח.
סיכום
לשאלה מיהו או מהו יזם תשובות רבות כמעט כמספר האנשים אשר נדרשו לשאלה זו. במאמר זה ניסיתי לשטוח מעט מההבנות שהצטברו אצלי בנוגע לזהות ומהות היזם מתוך מספר תהליכי מיון ופיתוח של יזמים להם הייתי שותף. התבוננות על היזם דרך משקפי המשחק האין סופי מאפשרת לנו להתחיל לפתח שפה משותפת ומסגרת תיאורטית לשאלה זו וכן לגזור ממנה הבנות עמוקות יותר לגבי דרישות הסף ומהות ציר הפיתוח של יזמים בתחילת ובהמשך דרכם.
ביבליוגרפיה
Carse, J. (1986). Finite and infinite games. Simon and Schuster.
Lackéus, M., & Middleton, K. W. (2018). Assessing experiential entrepreneurship education: Key insights from five methods in use at a venture creation program. In Experiential Learning for Entrepreneurship (pp. 19-49). Palgrave Macmillan, Cham.
Toren, M., (2014) The Definition of Success, According to 5 Entrepreneur Superstars, retrieved from https://www.entrepreneur.com/article/234888.
Sinek, S. (2019). The infinite game. Penguin.
Commentaires